U svijetu sportskog klađenja hendikep je jedan od najvažnijih i najčešće korištenih pojmova.  Konkretno, radi se o vrsti oklade koja za mnoge može biti zbunjujuća, ali ako u potpunosti razumijete što stoji iza ovog koncepta, možete značajno poboljšati vaše šanse za osvajanjem dobitka od klađenja. 

U nastavku koji slijedi pomno istražujemo vrste hendikepa, strategije klađenja na hendikep te kako pametno iskoristiti ovu okladu.

Što je hendikep?

Kada je riječ o kladionicama, hendikep oklada temelji se na dodavanju ili eliminiranju bodova neke momčadi kako bi se uklonila prednost jednog tima u odnosu na drugi. Jednostavnije rečeno, hendikep oklade izjednačuju šanse obje suprotstavljene strane.

Obično se primjenjuje kod sportskih događaja u kojima je očito da jedan tim ili pojedinac ima znatno veće šanse za pobjedu od druge ekipe ili pojedinca. Hendikep unosi ravnotežu na tržište klađenja te svakako dozu adrenalina. 

Uzmimo za primjer nogometnu utakmicu njemačke Bundeslige između vodećeg Bayera i Union Berlina koji čvrsto drži 15 mjesto na tablici. U ovom slučaju pobjeda Bayera je očita. Iz tog razloga kladionice daju hendikep okladu. Radi se o tome da favorizirana ekipa mora pobijediti s određenom gol razlikom, kako bi ta oklada bila dobitna. 

što je hendikep

Različite vrste hendikep oklada

Postoje razne vrste klađenja na hendikep. Ovdje prvenstveno mislimo na europski hendikep te azijski hendikep. Koje su sličnosti, a koje razlike? 

Azijski hendikep  

Osnovna razlika između azijskog i klasičnog hendikepa je ta što kod azijskog hendikepa nema neriješenog rezultata. Dakle, moguća je ili pobjeda ili poraz. Ovo se postiže dodjeljivanjem pola broja pa je riječ o hendikepu na pola broja ili dodavanjem četvrtine broja pa je riječ o hendikepu s četvrtinom broja.

Prednost azijskog hendikepa odnosi se na činjenicu da omogućuje preciznije klađenje. Istovremeno igraču pruža veću kontrolu nad klađenjem te smanjuje mogućnost gubitka uslijed neriješenih ishoda utakmica. Osim toga i ne manje važno – azijski hendikep obično nudi bolje koeficijente u odnosu na klasični hendikep. Provjerite kako kladionice kreiraju tečajeve.

Europski hendikep

Kao i kod azijskog hendikepa, i europski hendikep oklada ima za cilj izjednačiti šanse između dvije ekipe/dva pojedinca. Međutim, za razliku od azijskog hendikepa, europski hendikep priznaje mogućnost neriješenog rezultata.

Primjerice, ako jedna nogometna ekipa ima europski hendikep od -1, to znači da mora pobijediti s najmanje dva gola razlike da bi se oklada smatrala dobitnom. Ako ekipa pobijedi s jednim golom razlike, vratit će vam se ulog. Ulog će vam se vratiti i ako odigrate na autsajdera (+1), a on izgubi s jednim golom razlike.

Strategije i savjeti prilikom klađenja na hendikep

Strategije i savjeti prilikom klađenja na hendikep

Strategije klađenja na hendikep variraju ovisno o preferencijama kladitelja, analizi utakmica i osobnim ciljevima. U nastavku analiziramo one koje se najčešće koriste:

Martingale strategija: ova se strategija odnosi na postupno povećavanje oklade nakon gubitaka s ciljem povrata ranijih gubitaka. Može biti korisna kada se pokušava prevladati nedostatak azijskog hendikepa.

Iskoristite prednosti domaćina: kada se kladite na hendikep, u svoju korist pokušajte uzeti prednost domaćina. Statistike pokazuju da su na domaćem terenu ekipe u povoljnijoj poziciji. Domaći teren itekako može utjecati na ishod utakmice i to prvenstveno zahvaljujući odličnoj atmosferi za koju su zaslužni navijači. 

Prije klađenja na hendikep obavezno analizirajte formu timova ili pojedinaca. Potražite dodatne savjete o tome kako se kladiti na pojedine igrače. Pregledajte dosadašnje rezultate ekipa, uzmite u obzir statistiku postignutih i primljenih golova. Ovo će vam sigurno pomoći u postavljanju racionalnih oklada.

Uvijek pratite eventualne promjene koeficijenata u kladionicama jer jedino tako možete primijetili kretanje tržišta. Iskoristite priliku i odlučite se za bolju, isplativiju hendikep okladu s većim  koeficijentom. Rizik je također veći, ali i tko ne riskira, ne profitira.

Kao i kod svih vrsta klađenja, važno je pametno upravljati ulozima. Odredite iznos koji ste spremni izgubiti i držite ga se. Nemojte se kladiti impulzivno ili juriti za gubitkom. 

U kladionicama hendikep se može primijeniti na brojne sportove poput košarke, tenisa ili ragbija, pritom se  prilagođavajući specifičnostima svakoga. Ključno je razumjeti kako se hendikep primjenjuje u određenom sportu i situaciji kako biste postavili racionalnu okladu.

awareness-image awareness-image awareness-image