Kreiranje tečaja kladionice

Sport je dugi niz desetljeća postao neizostavni dio ljudskih života, a pojavom kladionica je došlo i do mogućnosti „naplaćivanja“ sportskog znanja. Ključni dio svakog kladioničara je pronalaženje pravog „valuea“, odnosno savršenog omjera uloga i dobitka u vidu kvota. 

No, što su kvote i kako se one formiraju?

Kvote (engleski odds) predstavljaju vjerojatnoću konačnog ishoda utakmice. Što su kvote manje, šansa da ishod meča ode u tom smjeru je veća, a isto vrijedi i za obrnuto.

Početak kreiranja kvota kreće od analize desetaka faktora – trenutna forma, ozljede, raspoloženje, povijest međusobnih susreta su samo od nekih stvari koje ulaze u analize te služe da se na kraju izrazi vjerojatnoća ishoda meča.

Sljedeći korak je unošenje informacija u analitičke programe i matematičke modele kako bi se informacije pretočile u brojke. U toj fazi dolazi do simuliranja konačnih ishoda u tisućama i tisućama puta, sve dok se ne dobije dovoljno velik uzorak kojim se može doći do vjerojatnoće ishoda. Svakako najpopularniji prikaz je onaj klasični – pobjeda domaćina-neriješeno-pobjeda gosta.

Nakon toga ključni dio je utjecaj uplata na ishod – što su veće uplate na određeni ishod kladionice automatski utječu na kvote njihovim spuštanjem, kako bi došlo do balansa između rizika i potencijalne dobiti. Samim time tečajevi kao takvi nisu nikada fiksi – razni faktori mogu utjecati na njihove promjene danima i satima prije početka odigravanja utakmice. Primjerice, ako dođe do ozljede ključnog igrača momčadi te samim time krene rast uplata kladionice automatski reagiraju i korigiraju kvote, kako bi se i dalje održavao balans između rizika i potencijalnog dobitka.

što su kvote i kako se one formiraju

Upravo to balansiranje spada među najbitnije stvari kod kladionica – njihov cilj je da unatoč svim opcijama i mogućim ishodima uvijek postoji margina koja će njima omogućavati profit, što znači da sami tečaj ne mora vjerno prikazivati potencijalni ishod. Postoje mnoge situacije gdje kladioničar pogleda ponudu i kaže „Ovo mi se čini kao pogrešna procjena kladionice“. Upravo te situacije u mnogim slučajevima su onaj X faktor koji kladionicama omogućava profit, a sve radi kvote koja je ponuđena.

Zaključno, stvaranje koeficijenata je izrazito složen proces koji u obzir uzima stotine faktora kako bi konačni proizvod ponudio balans u kojem i pružatelj usluge (kladionica) i korisnik iste (kladioničar) mogu pronađi opciju koja će optimalno pokriti potencijalni rizik te potencijalni dobitak.

awareness-image awareness-image awareness-image