Očekivani povrat uloga je jedan od ključnih pojmova u sportskom klađenju. Označava iznos koji igrač može očekivati da će dobiti na okladi. Ovo je izuzetno važan izračun, posebno kada je u pitanju usporedba tečajeva iz različitih kladionica.

Što je očekivani povrat uloga u sportskom klađenju?

Definicija očekivanog povrata odnosno vrijednosti (expected value) kaže da je to iznos koji vam može donijeti određena oklada. Može se izračunati pomoću niza statistika i vjerojatnosti. Konkretno, množe se potencijalni ishodi s brojem ishoda koji bi se mogli dogoditi. Ovaj proces je nešto drugačiji kada je u pitanju samo sportsko klađenje.

očekivani povrat uloga u sportskom klađenju

Izračunavanje očekivane vrijednosti u sportskom klađenju

Bez obzira na to je li riječ o klađenju na nogomet ili košarku, očekivani povrat uloga je jedan od najvažnijih pojmova za kladioničara, postupak izračuna vrijednosti prilično je jednostavan. EV formula dostupna je za niz okolnosti i brzo će vam dati vrijednost oklade. 

Formula glasi ovako:

(Vjerojatnost pobjede) × (ulog oklade) – (vjerojatnost gubitka) × (izgubljen ulog na okladu)

Ova se formula može koristiti za brzi izračun očekivane vrijednosti u sportskoj ili bilo kojoj drugoj okladi. Uzmimo za primjer utakmicu između Chelsea i Stoke Cityja. Prvi imaju koeficijent od 1.40, a Stoke City ima 13.50 na pobjedu. Pretpostavimo također da je koeficijent na neriješen rezultat 6.50.

Ako kladioničar stavlja okladu od 10€ na Stoke City, može dobiti značajnih 125€. Vjerojatnost ove pojave je samo 7,4%. Vjerojatnost drugačijeg rezultata je zbroj pobjede Chelsea i remija – što je u prijevodu 0,714 +0,153 = 0,867. Sada u ovom primjeru izračun očekivanog povrata izgleda ovako:

(0.074 x 125 €) – (0.867 x 10 €) = 0.58 €

Negativni -EV je situacija u sportskom klađenju kada je očekivana dobit kladioničara negativna. Vjerojatnost pobjede u igri manja je od očekivane.

Pozitivan +EV je, s druge strane, situacija u kojoj je očekivani profit od oklade pozitivan te može jamčiti siguran dobitak. Vjerojatnost pobjede veća je od očekivane.

U kojim je slučajevima važan očekivani povrat uloga?

Koncept očekivanog povrata nije važan za nekoga tko se kladi iz zabave. Ako se utvrdi da određena oklada ima 0,96 % očekivanog povrata, tada igrač može dobiti natrag 0.96 € za svaki uloženi euro. To znači da 0.04 € ulazi u okladu kao prednost kuće. Ova prednost kuće razlikuje se od kladionice do kladionice, a također je primjenjiva i na kockarnice.

Očekivana vrijednost je važna kada kladioničar ulazi u okladu s ozbiljnom ambicijom da zaradi ili barem ne izgubi ulog. Čak i u smislu sportskog klađenja, moguće je da kladioničar promijeni prednost kuće u svoju korist. Ne bi bilo iznenađujuće vidjeti dobrog igrača koji ima prednost nad kladionicom.

Kako očekivani povrat pomaže sportskim kladioničarima?

Izračun očekivanog povrata ključna je strategija koju koriste kladioničari prilikom sportskog klađenja, ali postoji nekoliko zabluda. Uobičajeno je da novopridošlice shvate negativan EV kao znak skorog gubitka. Međutim, to nije nužno slučaj jer su izgledi u slučaju sportskih događaja vrlo subjektivni. Kladioničar može zaraditi samo ako uspije nadmudriti kladionicu. Uvijek, stoga, najprije provjerite dostupne tipove i analize za pojedini sportski događaj.

Kako prepoznati isplative oklade

Kako prepoznati isplative oklade?

Kao što smo spomenuli, ne treba odbaciti oklade s negativnim očekivanim povratom, jer to ne implicira odmah na mogućnost gubitka novca. Stoga se pojedinačni izračuni napravljeni za sportski događaj mogu usporediti sa stvarnim koeficijentima koje daje kladionica.

Jedna od nužnih radnji potrebnih za pronalaženje isplativih oklada je izrada vlastitih koeficijenata za određeni sportski događaj. No to je moguće samo na temelju boljeg razumijevanja tržišta. Ovo znanje također će vam pomoći identificirati izglede koji imaju puno varijacija u odnosu na vašu očekivanu vjerojatnost, čime se pretvaraju u pozitivan očekivani povrat.

Zaključak 

Da bi ova strategija traženja profitabilnih ishoda bila uspješna, kladioničari se moraju kladiti samo na ishode koji imaju veće izglede za pobjedu nego što su to procijenile kladionice. Ovakvo klađenje ne jamči strategiju koja svima donosi dobitke, ali dugoročno može donijeti vidljivu zaradu.

awareness-image awareness-image awareness-image